Ganache krémes torta

Ganache krémes torta
Kicsi fiam 6 éves szülinapjára készítettem

2012. január 30., hétfő

Buktatorta

Hozzávalók:


  • 2,5 dl langyos tej
  • 6 ek cukor
  • 1 tk só
  • 10,5 dl liszt
  • 1 tojás
  • 1/3 csomag friss élesztő
  • 5+6 dkg margarin
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojássárga
A töltelékhez:

lekvár

Elkészítése:

  1. Előkészítjük a kenyérsütőgépet, ebben fogjuk dagasztani a tésztát.
  2. A langyos tejet a cukorral, vaníliás cukorral és sóval beleöntjük az üstbe. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az élesztőt belemorzsoljuk.
  3. Beleöntjük a felolvasztott margarint is, majd elindítjuk a dagasztó programot. Amikor kezd összeállni a tészta, látni fogjuk, milyen. Ha ragacsos, adjunk még hozzá kevés lisztet, ha kemény, akkor pici tejet. Amikor már 8-10 perce megy a dagasztás, hozzáöntünk apránként még 6-8 dkg olvasztott margarint. (Én ilyenkor adagolok mellé némi lisztet is, mert a tészta ide-oda csúszkál az üstben. Előbb-utóbb viszont szépen beledolgozza a lapát a tésztába a margarint.)
  4. Ha lement a program, kivesszük tálba a tésztát, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  5. Veszünk egy tepsit vagy egy nagyobb (26 cm) kapcsos tortaformát, kiolajozzuk.
  6. A tésztát kinyújtjuk, majd kicsi, kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.
  7. Ezekre a körökre jöhet a különböző töltelék, majd gombócot formázunk belőlük. Amikor egymás mellé rakosgatjuk a kis gombócokat a formába, mindig kenjük körbe őket olvasztott margarinnal, így sütés után elválnak egymástól.
  8. A máktöltelékhez a mákot ízlés szerinti cukorral összekeverjük, kevés forró vízzel sűrű masszát készítünk. Akár kevés citromhéjat is reszelhetünk bele.
  9. A diótöltelék ugyanúgy készül, mint a mákos, csak víz helyett forró tejjel keverünk masszát, és citromhéj helyett pici fahéjjal ízesítjük.
  10. A sütésálló lekvárból kb. 1x2 cm-es darabokat vágunk, ezeket csomagoljuk a tésztába.
  11. Ha fahéjasat készítünk, a fahéjat kevés cukorral kikeverjük, így töltjük meg vele a tésztát.
  12. Készülhet túrós is,  a túróba kerülhet ízlés szerint cukor, fahéj, tejföl lazításnak, vagy citromhéj.
  13. Fél órát még kelesztjük, majd tojássárgával lekenjük és mehet az előmelegített sütőbe.
  14. Szép pirosra sütjük. Ha kész, még forrón megkenjük cukrozott, meleg tejjel, és alufóliával 5 percre letakarjuk, amire még konyharuha is kerül (dunsztolás).
  15. 5 perc elteltével levesszük a fóliát, konyharuha alatt hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
180 C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése