Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos tej
- 6 ek cukor
- 1 tk só
- 10,5 dl liszt
- 1 tojás
- 1/3 csomag friss élesztő
- 5+6 dkg margarin
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojássárga
A töltelékhez:
lekvár
Elkészítése:
- Előkészítjük a kenyérsütőgépet, ebben fogjuk dagasztani a tésztát.
- A langyos tejet a cukorral, vaníliás cukorral és sóval beleöntjük az üstbe. Hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az élesztőt belemorzsoljuk.
- Beleöntjük a felolvasztott margarint is, majd elindítjuk a dagasztó programot. Amikor kezd összeállni a tészta, látni fogjuk, milyen. Ha ragacsos, adjunk még hozzá kevés lisztet, ha kemény, akkor pici tejet. Amikor már 8-10 perce megy a dagasztás, hozzáöntünk apránként még 6-8 dkg olvasztott margarint. (Én ilyenkor adagolok mellé némi lisztet is, mert a tészta ide-oda csúszkál az üstben. Előbb-utóbb viszont szépen beledolgozza a lapát a tésztába a margarint.)
- Ha lement a program, kivesszük tálba a tésztát, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Veszünk egy tepsit vagy egy nagyobb (26 cm) kapcsos tortaformát, kiolajozzuk.
- A tésztát kinyújtjuk, majd kicsi, kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle.
- Ezekre a körökre jöhet a különböző töltelék, majd gombócot formázunk belőlük. Amikor egymás mellé rakosgatjuk a kis gombócokat a formába, mindig kenjük körbe őket olvasztott margarinnal, így sütés után elválnak egymástól.
- A máktöltelékhez a mákot ízlés szerinti cukorral összekeverjük, kevés forró vízzel sűrű masszát készítünk. Akár kevés citromhéjat is reszelhetünk bele.
- A diótöltelék ugyanúgy készül, mint a mákos, csak víz helyett forró tejjel keverünk masszát, és citromhéj helyett pici fahéjjal ízesítjük.
- A sütésálló lekvárból kb. 1x2 cm-es darabokat vágunk, ezeket csomagoljuk a tésztába.
- Ha fahéjasat készítünk, a fahéjat kevés cukorral kikeverjük, így töltjük meg vele a tésztát.
- Készülhet túrós is, a túróba kerülhet ízlés szerint cukor, fahéj, tejföl lazításnak, vagy citromhéj.
- Fél órát még kelesztjük, majd tojássárgával lekenjük és mehet az előmelegített sütőbe.
- Szép pirosra sütjük. Ha kész, még forrón megkenjük cukrozott, meleg tejjel, és alufóliával 5 percre letakarjuk, amire még konyharuha is kerül (dunsztolás).
- 5 perc elteltével levesszük a fóliát, konyharuha alatt hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
180 C
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése