Hozzávalók:
kakaós piskótához
5 tojás
5 ek porcukor
4 ek rétesliszt
2 ek kakaópor
1 kk sütőpor
krémhez
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 dkg kakaó
2,5 dl tej
3 ek rétesliszt
1/2 üveg magozott meggybefőtt (vagy fagyasztott, magozott meggy)
0,5 dl meggylé
1,5 dl rum
1 cs. vaníliás cukor
csokimázhoz10 dkg étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)
10 dkg vaj
Elkészítése:
- A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral gépi habverővel 20 percig keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet.
- A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a kakaós masszához. A tésztát sütőpapírral bélelt (fél gáztepsinyi méretű) tepsibe simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) 10-15 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Hűlni hagyjuk a piskótát.
- Közben elkészítjük a krémet: a lisztet simára keverjük a tejjel, felforraljuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni.
- A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és kakaóporral robotgéppel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kihűlt tejes krémet.
- Az előzetesen rumba áztatott meggyet lecsöpögtetjük, ezt is a masszához keverjük, fél deci meggylével és a vaníliás cukorral együtt.
- A krémet rásimítjuk a kihűlt piskótalapra és hűtőbe tesszük néhány órára, míg a krém teljesen megdermed.
- A csokimázhoz a darabokra tört étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a vajat, kicsit várunk, míg hűl és a langyos csokival bevonjuk a süti tetejét.
- Megint hűtőbe tesszük. Jó, ha egy éjszakát áll.
- Forró vízbe mártott késsel szeleteljük: egyenlő méretű téglalapokat vágunk, a téglalapokat keresztben megfelezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése