Hozzávalók:
A tésztához:50dkg finomliszt
4 dkg friss élesztő
350 ml langyos tej
3 ek porcukor
1 mk só
2 ek étolaj
A töltelékhez:
8 ek darált mák
8 ek porcukor
5 dkg olvasztott vaj
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejnek kb. egyharmad részével, csipet cukorral felfuttatjuk, majd meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, és kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a mákos-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral, és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.Ezután a kalácsunkat koszorúra hajtjuk, a végeit egymásba dugva, összedolgozva szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetszük a tésztakoszorút körben szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk. Figyeljünk arra, hogy a lapraigazítás egy irányban történjen, mert különben nem lesz szimmetrikus az alakja.A kalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után megkenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 170-200°C-on, sütőpapírral bélelt gáztepsiben 35-40 perc alatt pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta, vagy ha megkopogtatva a tetejét, kongó hangot ad.
Recept: emailbe kaptam még régebben, de most keresgéltem és a desszert.eu van ez a reci.
http://www.desszert.eu/makvirag
http://www.desszert.eu/makvirag
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése