Ganache krémes torta

Ganache krémes torta
Kicsi fiam 6 éves szülinapjára készítettem

2012. január 30., hétfő

Lekváros bukta

Hozzávalók:

  • 45 dkg (450 g...) liszt (finomliszt-rétesliszt, fele-fele arányban)
  • 3 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só

A töltelékhez:
15 dkg buktába való sütésálló lekvár (minél sűrűbb, annál jobb)
A sütés előtt és után:
2 tojás sárgája
2 ek víz
5 dkg kristálycukor
Elkészítése:

  1. Langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
  2. Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és elkeverjük a sóval. Egy mélyedést készítünk a közepére, beleöntjük az élesztős tejet, és egy ruhával letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk 15 percet.
  3. Amikor kész, hozzáadjuk a vajat, és az egészből egy lágy tésztát dagasztunk. A tálat és a tészta tetejét meghintjük egy kis liszttel, és ismét ruhával letakarva kelesztjük egy órán át, vagy amíg a tészta duplájára nem kel.
  4. Egy tepsit kikenünk margarinnal, vagy zsírral.
  5. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk, majd elnyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra. Hosszúkás, kb 12 x 10 cm-es téglalapokat vágunk belőle.
  6. Minden téglalap közepére helyezünk egy lekvárcsíkot, és a tészta két végét ráhajtjuk, majd az egészet feltekerjük. Avval a felével rakjuk a tepsibe, ahol a tészta fedi egymást, tehát az kerül alulra. Szorosan egymás mellé rakjuk őket, de akkor sincs probléma, ha úgy jön ki a lépés, hogy távolabbra kerülnek egymástól.
  7. Letakarjuk a tepsit egy ruhával, és 40 percig kelesztjük a buktákat.
  8. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180°C fokra (légkeveréses 160°C fok).
  9. Amikor megkeltek a bukták, a tetejüket megkenjük a két tojás sárgájával, és a sütőbe toljuk. Sütjük kb. 30 percig.
  10. Amikor kész, kivesszük a sütőből, és egy tálkában összekeverjük a 2 ek vizet az 5 dkg kristálycukorral, és ezzel megkenjük a sütemények tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése