Hozzávalók:
- 45 dkg (450 g...) liszt (finomliszt-rétesliszt, fele-fele arányban)
- 3 dl tej
- 1,5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
A töltelékhez:
15 dkg buktába való sütésálló lekvár (minél sűrűbb, annál jobb)
A sütés előtt és után:
2 tojás sárgája
2 ek víz
5 dkg kristálycukor
Elkészítése:
- Langyos tejben elkeverjük a kristálycukrot, és feloldjuk benne az élesztőt.
- Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és elkeverjük a sóval. Egy mélyedést készítünk a közepére, beleöntjük az élesztős tejet, és egy ruhával letakarva meleg helyen pihenni hagyjuk 15 percet.
- Amikor kész, hozzáadjuk a vajat, és az egészből egy lágy tésztát dagasztunk. A tálat és a tészta tetejét meghintjük egy kis liszttel, és ismét ruhával letakarva kelesztjük egy órán át, vagy amíg a tészta duplájára nem kel.
- Egy tepsit kikenünk margarinnal, vagy zsírral.
- A megkelt tésztát kilisztezett deszkára borítjuk, majd elnyújtjuk kb. 4-5 mm vastagságúra. Hosszúkás, kb 12 x 10 cm-es téglalapokat vágunk belőle.
- Minden téglalap közepére helyezünk egy lekvárcsíkot, és a tészta két végét ráhajtjuk, majd az egészet feltekerjük. Avval a felével rakjuk a tepsibe, ahol a tészta fedi egymást, tehát az kerül alulra. Szorosan egymás mellé rakjuk őket, de akkor sincs probléma, ha úgy jön ki a lépés, hogy távolabbra kerülnek egymástól.
- Letakarjuk a tepsit egy ruhával, és 40 percig kelesztjük a buktákat.
- A sütőt ezalatt előmelegítjük 180°C fokra (légkeveréses 160°C fok).
- Amikor megkeltek a bukták, a tetejüket megkenjük a két tojás sárgájával, és a sütőbe toljuk. Sütjük kb. 30 percig.
- Amikor kész, kivesszük a sütőből, és egy tálkában összekeverjük a 2 ek vizet az 5 dkg kristálycukorral, és ezzel megkenjük a sütemények tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése