Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 6 dkg kristálycukor
- 1/2 dkg só
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 1 db tojás
Elkészítése:
- A tej egy részét meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. (Én szoktam rá szórni a tetejére egy marék lisztet, hogy a kémiai hatás beinduljon.)
- A lisztet egy mély tálba tesszük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd egy mélyedést csinálunk benne.
- A szélére szórjuk a sót, a mélyedésbe öntjük a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, és hozzáadjuk a tojást, és belegyúrjuk a maradék tejet is. Nem baj, ha egy kicsit ragad a tészta, mert így lesz finom lágy sülés után.
- Hagyjuk a kész tésztát kelni úgy egy fél órát meleg helyen.
- Ha megkelt, kisebb darabokra vágjuk.
- Egy kis tálba öntünk kb. 1 dl olajat, és a tésztadarabokat levágás után belemártjuk az olajba. Így tesszük tovább szorosan egymás mellé a tepsibe a tésztadarabkákat.
- A tetejét leszórjuk darált dióval, fahéjas cukorral ízlés szerint.
- Hagyjuk még egy kicsit kelni, és előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési hőfok:
220°C
Vaníliasodó:
- 1 l tej
- 4 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 2 ek liszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 2 dkg vaj
Elkészítése:
- A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. 1 dl tejjel összekeverjük csomómentesre.
- A tejet a vaníliás cukorral feltesszük a lángra, és amikor felforr, akkor hozzáöntjük a tojásos-lisztes keveréket.
- Összeforraljuk, közben kevergetjük.
- Mikor kész, levesszük a lángról, és beletesszük a vajat, majd elkeverjük benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése