Ganache krémes torta

Ganache krémes torta
Kicsi fiam 6 éves szülinapjára készítettem

2012. február 9., csütörtök

Aranygaluska vanília sodóval

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1/2 dkg só
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 1 db tojás
Elkészítése:

  1. A tej egy részét meglangyosítjuk, teszünk bele 1 tk cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. (Én szoktam rá szórni a tetejére egy marék lisztet, hogy a kémiai hatás beinduljon.)
  2. A lisztet egy mély tálba tesszük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd egy mélyedést csinálunk benne.
  3. A szélére szórjuk a sót, a mélyedésbe öntjük a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, és hozzáadjuk a tojást, és belegyúrjuk a maradék tejet is. Nem baj, ha egy kicsit ragad a tészta, mert így lesz finom lágy sülés után.
  4. Hagyjuk a kész tésztát kelni úgy egy fél órát meleg helyen.
  5. Ha megkelt, kisebb darabokra vágjuk.
  6. Egy kis tálba öntünk kb. 1 dl olajat, és a tésztadarabokat levágás után belemártjuk az olajba. Így tesszük tovább szorosan egymás mellé a tepsibe a tésztadarabkákat.
  7. A tetejét leszórjuk darált dióval, fahéjas cukorral ízlés szerint.
  8. Hagyjuk még egy kicsit kelni, és előmelegített sütőben készre sütjük.
sütési hőfok: 
220°C


Vaníliasodó:

Elkészítése:

  1. A tojássárgákat a cukorral, a liszttel, és kb. 1 dl tejjel összekeverjük csomómentesre.
  2. A tejet a vaníliás cukorral feltesszük a lángra, és amikor felforr, akkor hozzáöntjük a tojásos-lisztes keveréket.
  3. Összeforraljuk, közben kevergetjük.
  4. Mikor kész, levesszük a lángról, és beletesszük a vajat, majd elkeverjük benne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése