Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 25 dkg Rama
- 1 pohár (2 dl) zsíros tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 tk cukor
- só
- 1 csokor medvehagyma
- reszelt sajt
Elkészítése:
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, és a tejfölt, amit szintén belekeverünk. Beletesszük a sót, a sózással figyelnünk kell, mert nem ízletes a sótlan pogácsa.
- Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne.
- A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába és az egészet összegyúrjuk.
- Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz.
- A tésztát tálba tesszük és 2 órán át pihentetjük a hűtőben.
- Majd kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog.
- A tepsibe helyezett pogácsákat - egy ecset vagy toll segítségével - felvert tojással megkenjük, és sajttal meghintjük.
- 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése