Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl tej
2 dkg élesztő
2 ek. cukor
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 kk só
2 tojás
A töltelékhez:
50 dkg magozott meggy befőtt
5 dkg darált mák
5 dkg darált háztartási keksz
2-3 ek. cukor
1 kk fahéj
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Fél evőkanálnyi cukrot szórunk bele, és letakarva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal, a maradék cukorral, sóval, tojással és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk.
Addig kell dagasztani, amíg egynemű, közepesen kemény kelt tésztát nem kapunk.
Ezután 3 egyforma részre vágjuk, és dolgozhatunk is vele tovább, már nem kell keleszteni.
Elkészítjük a tölteléket: a befőttet lecsöpögtetjük, a mákkal, a darált keksszel, a cukorral és a fahéjjal összekeverjük.
Az egyik tésztát henger alakúra sodorjuk, és kb. 40x25 cm-es lapot nyújtunk belőle.Ezt gondolatban háromfelé osztjuk, és a hosszabbik oldalait kb. 8 cm mélységben, kissé ferdén kb. kétujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk.
Középre, a simán hagyott részre 1 evőkanálnyi zsemlemorzsát szórunk, erre jöhet a töltelék.
A tésztát a töltelékre, egymásra hajtjuk úgy, mint ha fonnánk, egyet balról, egyet jobbról, és így tovább. Tojással megkenjük a tetejüket.
Előmelegített sütőben légkeverésen 170 C-on kb. 25 perc alatt megsütjük.
A megsült, majd kihűlt rudakat porcukorral megszórva, kicsit ferdén szeletelve vágjuk és kínáljuk.
A receptet egy újságban találtam és kicsit alakítottam rajta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése